Van oudsher hadden kastelen, landgoederen en buitenplaatsen een eigen moestuin voor nutsgebruik. Veel van deze tuinen zijn in de loop der tijd verdwenen. Gelukkig worden de nog bestaande gekoesterd en is er een netwerk van initiatieven die zich inzetten voor beheer, behoud en het delen van kennis.
Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM)
Deze stichting geeft o.a. richtlijnen voor groen erfgoed, zoals de Uitvoeringsrichtlijn Hovenierswerk historische tuinen en parken; hierin staan de meest voorkomende onderhoudswerkzaamheden in een historische aanleg beschreven en de daarvoor belangrijke randvoorwaarden en aandachtspunten. Deze richtlijn is geschreven voor eigenaren, beheerders, tuinbazen en hoveniers.
Serie podcasts
Nieuw leven voor historische moestuinen: als middeleeuwse kruidentuin, warmoeshoef of zelfoogsttuin. Luister mee met schrijfster Josephine Rombouts. Zij duikt in deze serie van tien podcast-afleveringen in de geschiedenis van oude moestuinen. Maak kennis met de oude tuinen en ontmoet vrijwilligers, tuinbazen en eigenaren die vertellen over vergeten groenten en kruiden, oude tuintechnieken, biodiversiteit en de moestuin als verbindende plek voor jong en oud.
Je vindt de podcasts op de website van sKBL.
De serie is een initiatief van de stichting Kastelen, Historische Buitenplaatsen en Landgoederen
en financieel mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds.
Handreiking historische moestuinen
Moestuinen zijn de oudste samenwerking tussen mens en natuur. Het zijn plekken om natuurlijke processen en de seizoenen te ervaren. Land & Co en Stichting Gastvrije Aarde, ontwikkelden de Handreiking historische moestuinen. De handreiking laat de mogelijkheden zien van de moestuin als cultuurhistorisch erfgoed. Doel is om mensen te inspireren, te laten genieten van en verwonderen over natuur, oogst en verschijningsvormen.
Erfgoedhuis Zuid-Holland
De toenemende belangstelling voor de teelt van groente en fruit was reden voor het Erfgoedhuis om een inventarisatie te maken van de nog aanwezige moes- en fruittuinen in Hollands Buiten. Waar verdwenen wordt gekeken in hoeverre moestuinen potentie hebben om in ere te worden hersteld en een recreatieve, sociale en educatieve functie kunnen vervullen.
Gilde van Tuinbazen
De tuinbazen verenigd in het Gilde van Tuinbazen zijn de bewakers van de bijzondere kwaliteit van monumentaal historisch groen. Dat zijn eeuwenoude landgoederen, tuinen van kastelen, historische buitenplaatsen en klooster, stadsparken, hortussen en pineta.
Netwerk Historische Moestuinen
Het Netwerk Historische Moestuinen is een digitale plek voor informatie uitwisseling over functies en beheer van historische moes- en nutstuinen, vooral gericht op eigenaren en beheerders.
Groene Cirkel de Tuin van Holland
Tuinieren met respect voor het verleden is een verslag van een historische speurtocht waarbij op ruim 80 locaties op zoek is gegaan naar de aanwezigheid van restanten die de geschiedenis van de tuin vertellen. En waar de mogelijkheden bekeken zijn om de tuin nieuw leven in te blazen.
In de 17e eeuw floreerde de economie, groeide de bevolking, zette de wetenschap grote stappen en kunst en cultuur bloeiden. Zo inzichten over de relatie tussen voeding en gezondheid veranderden de eetcultuur en daarmee ook wat er werd geteeld in de moestuinen. Lees meer over eetcultuur en tuinieren op deze pagina.