Je gaat gewapend met handschoenen en verrekijker het open veld in om het gedrag van vogels te bestuderen. Samen met een ervaren vogelaar enkele uren per week op pad in de natuur.
De kunst is nu om:
- het vlieggedrag van weidevogels als kievit, grutto, tureluur, scholekster enz. te herkennen om te ontdekken of er paartjes, nesten en/of jongen in het gebied zitten,
- de slimme afleidingsmanoeuvres van de weidevogels te herkennen om zo de kwetsbare kraamkamer te ontdekken.
In overleg met de boer wordt dan besloten wat gedaan moet worden om de nesten te beschermen: markeerstok of nestbeschermer.
Een merkstok wordt voor en achter een gevonden nest geplaatst. Wanneer de boer gaat maaien ziet hij waar een nest ligt en zal hij eromheen maaien. Wanneer de boer echter meldt dat de koeien het land in gaan moet boven een nest een nestbeschermer worden geplaatst, zodat de koeien de eieren niet kunnen vertrappen.
Dit alles om het broedsucces van “jouw” weidevogels te verhogen. Tevens worden statistieken bijgehouden van de ontwikkelingen in “jouw” gebied.
Nieuwe vrijwilligers volgen een door De Groene Motor gegeven cursus weidevogelbescherming en zullen zeker het eerste seizoen met een ervaren vogelaar samen werken.
Geïnteresseerd? Stuur een e-mail aan het secretariaat van Stichting WGNL (secretaris@wgnl.nl) of vul het formulier hieronder in!
Met het platform ZelfDoen in Zuid-Holland faciliteert De Groene Motor vrijwilligers in groen en erfgoed. Lees meer over fondsen, leen gratis gereedschap, schrijf je in voor een cursus of informeer jezelf met ARBO en veiligheidstips.