De wereldtuin bij het AZC in Rotterdam bestaat uit een aantal moestuinen, bloementuinen en een speeltuin voor kinderen. We denken dat een tuin waar de bewoners van het AZC en uit de omgeving aan de slag kunnen met het verbouwen van groentes, kruiden en fruit een positieve bijdrage kan leveren aan de zinvolle dagbesteding van de asielzoekers en daardoor de veiligheid van de omgeving.
"De tuin is een plek waar de bewoners hun tijd aan kunnen besteden en waar ook kinderen spelenderwijs kennis kunnen maken met de Rotterdamse bodem"
Doordat de bewoners een plek hebben die ze zich eigen kunnen maken, ontstaat een omgeving waar ze zich verantwoordelijk voor voelen en dat aan hun medebewoners en omgeving uit kunnen dragen. Een tuin die gedeeld wordt door AZC’ers en buurtbewoners van de Beverwaard levert een bijzondere omgeving op voor intercultureel contact.
AsielZoekerCentra zijn afgesloten terreinen en hebben vaak een moeizame relatie, zowel sociaal als ruimtelijk, met de omgeving. AZC’s landen als een UFO op een terrein aan de rand van een stad of dorp of in onbruik geraakte gebouwen zoals kazernes of gevangenissen. De komst van een AZC organiseert vaak weerstand bij een deel van de omwonenden, terwijl er ook een grote groep betrokken mensen is die de vluchtelingen willen begeleiden bij het tijdelijke verblijf in hun nieuwe omgeving.
Asielzoekers zijn ontheemd, ze zijn op en lange reis gegaan om te ontkomen aan een buitengewoon penibele situatie en willen een veilige plek. Met een aantal mensen tuinieren, voedsel verbouwen is niet alleen een nuttige bezigheid, het heeft ook een therapeutische waarde. Wroeten in de grond biedt bezigheid en ruimte voor verwerking van heftige ervaringen. De tuin biedt ook de mogelijkheid om op een ontspannen manier in contact te komen met de Rotterdamse context en Rotterdammers. Het onderhouden van een tuin en produceren van voedsel ook een aanleiding zijn om culinaire evenementen te organiseren. Het verbouwen van voedsel en bereiden van een maaltijd biedt de mogelijkheid om culturele verschillen te overbruggen en elkaar verhalen te vertellen het leven in Rotterdam en de plek vanwaar ze gevlucht zijn.
De bewoners van het AZC Beverwaard zullen een tijdje in het AZC wonen en daarna weer teruggaan naar hun eigen land of naar een woning in de buurt of elders vertrekken. Door van het AZC zelf een kleine economie te maken, levert ze een bijdrage aan de stad zonder dat de werkgelegenheid van andere stadsbewoners wordt bedreigd. Het maken van een Wereldtuin levert een bijdrage aan zinvolle dagbesteding en kan een verbinding leggen met de stedelijke en rurale omgeving. Tuinieren is een manier om kennis te maken met de Nederlandse bodem en de bijzondere manier waarop we dit land hebben ingericht en gebruiken.