Molenstichting Leiden en Omstreken is op zoek naar vrijwilligers. Deel jij de passie voor de Leidse molens en wil je inzetten tot behoud van (Leids) erfgoed? Meld je aan!
Op de vijf molens die de molenstichting beheerd, zijn momenteel 15 vrijwilligers actief op de molens. Maar er is op dit moment nog steeds behoefte aan meer vrijwilligers om deze molens in bewegende en goede staat te houden. Denk aan:
- molenaars
- molenaars in opleiding
- molengidsen
- molenhulpen
- groenbeheerders
Ben je gediplomeerd molenaar, of in opleiding tot molenaar, dan komen we graag in contact, om zodoende de molens regelmatiger te kunnen laten draaien.
Tijdens open dagen verzorgen molengidsen rondleidingen door de molen of leggen bezoekers de werking van de molen uit. Deze gidsen hebben via het Erfgoedhuis Zuid-Holland, de cursus molengids gevolgd. Met deze opleiding kom je veel over de molens te weten en kun je dit doorgeven aan belangstellenden. Hiermee ontlast je ook de molenaar, die zich beter kan richten op de werking van de molen en het product, als het klein onderhoud aan de molen.
Molenhulpen helpen bij hand en spandiensten, zoals meelverkoop of het bevoorraden van de korenmolen.
Groenbeheerders verzorgen de molenerven, zoals jaarlijks het snoeien van wilgen en terug zetten van hakhout wallen in de molenbiotoop, dan wel wekelijks of maandelijks het onderhoud aan het gras en groenaanplant op de terreinen rond de molens.
Lijkt het je leuk om bezig in, bij of met de beeldbepalende wiekendragers van Leiden en dit monumentale erfgoed ook voor de toekomst als bewegende en werkende monumenten te behouden.
Kom dan langs op een van de molens van Molenstichting Leiden en omstreken en vraag bij de molenaar om meer informatie, of neem voor nader informatie contact op via de email van Molens in Leiden.