Sinds 2020 mobiliseert Meer Bomen Nu burgers, gemeenten, boswachters, (lokale) stichtingen en maatschappelijk betrokken bedrijven om ‘s winters de handen uit de mouwen te steken voor meer bomen en struiken. Waar zaailingen ongewenst opkomen, worden ze uitgeschept door enorm veel vrijwilligers om verplant te worden bij tal van lokale groen-initiatieven, boeren, voedselbossen en tuinen. Al 2 miljoen zaailingen vonden zo een permanent thuis. Met als doel: klimaatverandering tegenhouden, de biodiversiteit verhogen en handelingsperpectief geven aan mensen met klimaatzorgen. De kracht is simpelheid, de groei is onbeperkt, gratis bomen en iedereen kan mee doen!
Wil je meedoen als vrijwilliger of vrijwilliger voor één dag?
Wij zijn altijd op zoek naar enthousiastelingen die mee willen doen: meedoen met uitscheppen, organiseren, als plantlocatie, als groenkenner of als je een geschikte locatie weet om de spa in de grond te steken om zaailingen te oogsten. Kijk op onze bomenplanner waar landelijk oogstacties worden gehouden. Of kijk hier voor de agenda van Zuid-Holland. Samen kunnen we onze provincie nog sneller vergroenen!
Werkwijze
Exponentiële groei van het aantal bomen en struiken is nodig in Nederland. De natuur geeft in overdaad en gratis. Op plekken waar normaal gesproken zaailingen gerooid worden of er met de maaier langs wordt gegaan kan MBN deze met heel veel vrijwilligers komen uitscheppen met een spade, enkel met toestemming van de terreinbeheerder. Wij oogsten voornamelijk inheemse zaailingen en alleen op plekken waar zij ongewenst, in overvloed of kansarm zijn en laten de mooiste exemplaren staan. We helpen ook bij het uitsteken van invasieve exoten. De 10% uitheemse soorten krijgen een veilige plek in een voedselbos of achtertuin. Zo is het een win-win voor natuurbeheerders, boeren en burgers.
Dankzij de Bomenplanner, een online database waarin alle vrijwilligers, evenementen, oogst- en plantlocaties en bomenhubs (tijdelijke locatie om zaailingen in te kuilen) kunnen vraag en aanbod op elkaar worden afgestemd. Met de Bomenvinder kan worden gekeken welke zaailing het beste bij de grondsoort en andere variabelen van de plantlocatie past.