Plukhoek Mookhoek
Categorie ZelfDoen
Ronde 2021
Bedrag € 1.000,-
Meer moestuintjes
Het afgelopen jaar hebben we met veel plezier in de moestuintjes gewerkt. Kinderen leerden hoe groente/fruit en bloemen groeien, maar ook hoe ze elkaar beïnvloeden. Onkruid trekken was een vast ritueel voordat er geoogst kon worden. Elke week zorgden de tuintjes weer voor verwondering; over een gek gegroeide peen, over een kriebelbeestje of over de schatten die werden opgegraven; met versgebakken friet tot gevolg. Ongelofelijk leerzaam en rustgevend! Hoogtepunt was misschien wel die ochtend dat alle ouders uitgenodigd werden vlak voor de vakantie, voor een (gedeeltelijk) zelfgekweekt broodje gezond. Of was het toch die fantastische tomatensoep die een van de pleegouders gemaakt had en waar we op een regenachtige dag met zijn allen van zaten te smullen?
Al gauw bleek de ruimte echter te krap bemeten om alle deelnemers van een eigen tuintje te voorzien. En juist dat eigenaarschap is van belang; je kweekt wat jij lekker vindt, of waar jij nieuwsgierig naar bent. Het is jouw tuintje en jouw verantwoordelijkheid.
En dus haalden we in januari het gaas los, staken de plaggen gras af en haalden de oude moestuinbakken eruit. Het kweken in verhoogde bloembakken was goed bevallen, maar het gras ertussen niet, daardoor groeide er namelijk ook al gauw gras in de moestuinbakken. Nu hadden we de kans om het goed aan te pakken en dat hebben we gedaan; nadat we de grond machinaal hadden laten uitvlakken hebben we worteldoek neergelegd, de bakken erop gezet, en ze afgevuld met vruchtbare tuinaarde. Zo ontstonden er maar liefst 35 moestuintjes, met nieuw en gebruikt materiaal. Een klein kasje dat we van iemand uit de buurt hadden gekregen bleek ideaal om de tuinspulletjes in te bewaren; schepjes, handschoenen, harkjes, zaden en pootgoed.
Boomgaard
In de boomgaard waren net de wilgen en de perenbomen gesnoeid; prachtig materiaal om te hakselen zodat we de paden van een dikke laag houtsnippers konden voorzien. Inmiddels weten onze leerlingen ook hoe ze palen moeten zetten; met grondboor en palenrammer werden ze de grond in gewerkt, waarna er schorren tegenaan gezet konden worden voor de stevigheid. Intussen werden snel de beste tuintjes uitgezocht door de nieuwe eigenaren en van een naam voorzien. De eerste pootuitjes en zaden werden al in de grond gewerkt voordat het gaas rondom stond. Een van de kinderen maakte nog een functioneel toegangshek waardoor we ons nieuwe domein nu aan twee kanten kunnen betreden en de dieren buiten blijven. Alleen de vogels hebben vrij spel.
Op naar een mooi seizoen!
Rest ons nu nog een mooie bloembak voor de zijkant te maken en de picknicktafel op zijn plek te zetten. Niets staat een mooi moestuinseizoen meer in de weg. We hebben nu zelfs overcapaciteit voor als zich nieuwe kinderen aanmelden. Wat een geweldige luxe!