Molen de Lelie - Stichting Molens Binnenmaas
Categorie Kleine Landschapselementen
Ronde 2018/2019
Bedrag € 1.000,-
Korenmolen De Lelie is een uit 1836 daterende ronde stenen grondzeiler. De molen is landelijk gelegen aan de Molendijk in Puttershoek en is wekelijks geopend voor bezoekers. In de afgelopen jaren is er stapsgewijs gewerkt aan de verbetering van de molenbiotoop. Dankzij de voucher van De Groene Motor is er in het afgelopen jaar veel verbeterd. Zo is er een grote boom achter de molen gekapt en zijn er een aantal kleinere bomen, die te hoog begonnen te worden, door vrijwilligers weggehaald. Ook in het najaar van 2018 willen we deze trend voortzetten.
Activiteiten in de molenbiotoop
De huidige biotoop is gemiddeld gezien redelijk, maar uit enkele hoeken slecht te nomen. Vooral in het westen ondervindt de molen last van enkele gemeentelijke bomen. Hier zal in de nabije toekomst i.o.m. de gemeente naar een oplossing voor worden gezocht. De omwonenden van de molen zijn met de molen begaan en staan open voor verbetering van de windvang. Ons uitgangspunt is dat de omgeving van de molen voldoende doorstroming van de wind moet garanderen, maar dat deze wel groen moet blijven. Laagblijvend groen kan een mooi ensemble met de molen vormen.
Op 3 november a.s. willen we tijdens de natuurwerkdag enkele wilgen en elzen knotten ten zuidwesten van de molen. Daarnaast willen we door een hovenier een storende en hoge spar direct achter de molen laten kappen. De bosschages die daar tegenaan en omheen staan worden dan eveneens teruggesnoeid. Vanuit het oosten ondervindt de molen dan behoorlijk minder last van wervelingen, die door het groen ontstaan. Buiten snoei- en knotwerk om willen we daarnaast met tuin-vrijwilligers beginnen met het ontwikkelen van een authentieke moestuin. Op de natuurwerkdag zal er in de tuin enkel worden gespit, waarna we in het voorjaar van 2019 de tuin verder vorm zullen gaan geven. De tuin zal een educatief verlengstuk van de molen worden. De bloemen daarin dragen bij aan een betere biodiversiteit. Ten slotte zal de hovenier tevens gaten in de meidoornhaag rond de molen weer dichtzetten met nieuwe stekken.
Inzet professionals en vrijwilligers
De uitvoering van de werkzaamheden zal gebeuren met inzet van ca. 17 vrijwilligers en 2 á 3 professionals (hoveniers). Naast de vaste vrijwilligers van de molen (5), betrekken we ook leden van de knotploeg van Hoekschewaards Landschap (HWL), leden van tuinvereniging Groei en Bloei en een bootcampgroep uit de regio. Diversiteit in de vrijwilligers is het uitgangspunt dit jaar.