IVN IJssel en Gouwe
Categorie ZelfDoen
Ronde 2019/2020
Bedrag € 1.000,-
De gewenste situatie is, dat de opschietende bomen niet meer handmatig verwijderen hoeven worden. Deze ideale situatie is te bereiken door de verlanding gedeeltelijk tegen te gaan, zodat de put straks op één moment verschillende stadia van verlanding heeft, met allerlei bijbehorende plantensoorten. Een dergelijk gebied heeft grote aantrekkingskracht op verschillende insecten, vogels, vissen, amfibieën, reptielen en wellicht zelfs zoogdieren. Met andere woorden: het is een versterking van de diversiteit van flora en fauna.
We stellen voor om de put in negen gelijke vakken (15 bij 15 meter) te verdelen en elke vier jaar, drie van deze negen vakken uit te laten graven. Hierbij verwijderen we de rietwortels en de boomwortels. Er ontstaat ondiep open water, dat opnieuw door het riet van de naastliggende vlakken gekoloniseerd kan worden.
De maximaal te bereiken diepte bij het uitgraven is 1 meter. In de breedte richting van de put
kan daarbij een onderwater talud worden gevormd, waarbij de noordoost oever een
geleidelijk talud (1:10) en de zuidwest oever een scherper talud (1:5) krijgt. Dus 5 meter uit
de zuidwest oever is het 1 meter diep. Dat is ook 10 meter uit de noordoost oever, aangezien
de put ongeveer 15 meter breed is. Zie Figuur 2 voor het onderwaterprofiel.
Aangezien de huidige diepte ongeveer een halve meter is, is er per saldo geen grond over. De uitgegraven rietstekken zijn een waardevol product, dat bij een eiland in de Kalverbroek, de Schuurwerf, goed ingezet kan worden. Door deze vitale rietstekken, ontdaan van de wilgen- en elzenwortels, daarheen te vervoeren en te planten, bevorderen we in dat deel van de Reeuwijkse plassen nieuwe riet-aangroei.
De rietstekken zullen per boot-met-kraan naar de Schuurwerf getransporteerd worden.