Stichting Dakakker
Categorie ZelfDoen
Ronde 2018/2019
Bedrag € 1.000,-
De workshop fermenteren vond plaats in het kantoor van het Rotterdams Milieucentrum en werd gegeven door keukenboeren. Een Rotterdams bedrijf dat allerlei workshops geeft omtrent fermenteren en inmaken. Omdat er 18 personen meededen wat de locatie die normaal wordt gebruikt door Keukenboeren te klein.
We begonnen de middag met een korte les geschiedenis en biologie (gefermenteerd voedsel leeft!). Wat gebeurt er eigenlijk precies met fermentatie? Welke bacteriën zijn goed en welke niet? Wanneer is je fermentatie klaar? Welke groentes kun je fermenteren? Waarom is gefermenteerd eten zo gezond?
Dankzij fermentatie kun je verse producten lang bewaren en blijven de vitamines bewaard. Minstens net zo belangrijk: gefermenteerde groentes zijn verrassende smaakmakers op tafel! Naast witte kool zijn olijven en augurken bekende voorbeelden van gefermenteerde groenten. Minder bekend, maar ook erg lekkere smaakmakers bij je gerechten, zijn verzuurde bietjes, wortelen, Chinese kool (kimchi!) of een combinatie.
We hebben 4 varianten gemaakt: Zomerse Zuurkool, Kimchi, Kvass en Atjar.
We hebben zijn aan de gang gegaan met rasp, mes en mandoline en vervolgens aan de slag gegaan met groentefermentatie. Ook hebben we de een RotPot fermentatiekit (pot met waterslot), recepten en een Kimchi kruidenmix meegekregen om thuis verder te gaan met experimenteren.
Na een paar weken werden vele goede reacties gedeeld, maar ook potjes met beschimmelde groenten behoorden tot het resultaat.
We gingen naar huis met een berg inspiratie!