Organisaties
Zuid-Holland telt heel wat landgoederen en buitenplaatsen. Vooral in de landgoederenzone parallel aan de kustlijn. Binnen dit thema worden organisaties voor dit type groen erfgoed en informatie samengebracht.
Vrienden Particuliere historische buitenplaatsen
De stichting geeft voorlichting over particuliere historische buitenplaatsen, organiseert bijeenkomsten, rondleidingen en lezingen op of bij particuliere buitenplaatsen en stelt financiële middelen beschikbaar voor kleine restauraties aan particuliere buitenplaatsen.
Stichting Kastelen Buitenplaatsen en Landgoederen
Doel is het vergroten van de zichtbaarheid van het historisch erfgoed, het bevorderen van de onderlinge samenwerking tussen de verschillende belangengroepen rond monumentaal erfgoed en spant zich in om mensen uit binnen en buitenland te enthousiasmeren voor dit type erfgoed.
Dag van het kasteel
Dit landelijke erfgoedevenement richt zich helemaal op kastelen en buitenplaatsen. Met hun tuinen, parken en landerijen zijn zij onderdeel van het Nederlandse landschap en de geschiedenis. Tijdens deze jaarlijkse dag worden de kastelen en buitenplaatsen zo in de spotlight gezet en vertellen eigenaren, beheerders, medewerkers, vrijwilligers en andere betrokkenen hun verhaal aan het publiek.
Federatie Particulier Grondbezit
De vereniging bestaat uit een gemeleerde groep ondernemers zonder winstoogmerk die in het groene buitengebied landbouw-, natuur- en bosgronden beheren met oog op de toekomst en instandhouding voor toekomstige generaties.
Tuinhistorisch Genootschap Cascade
Het genootschap stimuleert de bestudering van de geschiedenis van de tuin- en landschapsarchitectuur in Nederland en gebieden die in het verleden onder invloed van de Nederlandse tuin- en landschapsarchitectuur hebben gestaan. De verzamelde informatie wordt samengebracht in hun bulletins. Meer informatie over paden en verhardingen vind je hier.
Stichting Kennisontwikkeling Groen Erfgoed
De stichting realiseert opleidingen voor mensen die zich beroepsmatig of als vrijwilliger bezighouden met het onderzoeken, beheren en onderhouden van groen erfgoed als historische tuinen en parken, buitenplaatsen, begraafplaatsen en historische bossen.
Stichting ERM
De stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg is een platform voor monumenteneigenaren, ontwerpers, uitvoerders en toezichthouder die praktijkgericht samenwerken aan de kwaliteit bij onderhoud en restauratie van monumenten. Kennisdeling vindt plaats via websites, nieuwsbrieven, publicaties en kennisbijeenkomsten. Ook is er informatie te vinden over verschillende historische vormen van padverhardingen.
Gilde van Tuinbazen
Eeuwenoude landgoederen, kasteeltuinen, historische buitenplaatsen en kloosters, stadsparken, hortussen en pineta vormen samen het Nederlands monumentaal historisch groen. De kwaliteit van deze plaatsen wordt bewaakt door de tuinbaas. Het Gilde is de plaats waar alle kennis samenkomt en met elkaar gedeeld wordt.
Informatie
Nederlandse Tuinenstichting, Tuinjournaal
Het Tuinjournaal is het officiële orgaan van de Tuinenstichting en verschijnt twee keer per jaar. De Tuinenstichting bevordert aanleg en ontwikkeling van nieuwe tuinen en parken. Dit doet zij door het delen van kennis vanuit het Tuinjournaal, excursies en publicaties.
Landschap en Erfgoed Utrecht, Handboek Groen
Voor eigenaren en tuinbazen is er genoeg informatie te vinden over het onderhoud van historisch groen. Deze praktische gids vol kennis, weetjes en tips is er ter ondersteuning van vrijwilligers van buitenplaatsparken. De kennis en inspiratie helpen de tuinvrijwilliger op weg om zelfstandig aan de slag te gaan. Het handboek is opgesteld door Landschap en Erfgoed Utrecht.
In een besloten hof, laatmiddeleeuwse tuinen in de Nederlanden
De tentoonstelling ‘Middeleeuwse tuinen’ in 2019 in het Rijksmuseum van Oudheden vormt de basis voor dit artikel over archeologische vondsten, kunstwerken en bronnen. Samen brachten deze de kloostertuin en de ‘besloten hof’ uit de middeleeuwse Nederlanden tot bloei.
Stichting Kastelen en Buitenplaatsen – Kennisprogramma Klimaatrobuuste Buitenplaatsen
Het klimaatrobuuster maken van buitenplaatsen voorkomt verval of zelfs het verdwijnen van erfgoed. Daarvoor is een Groenblauw Plan canvas ontwikkeld dat helpt om doelen, aanpak en onderzoeksvragen te structureren. Per locatie of met betrokkenen in de omgeving.
Stichting in Arcadië – Historisch onderzoek en herwaardering buitenplaatsen
Deze stichting zonder winstoogmerk zet zich in voor kennisbevordering en instandhouding van groen erfgoed. Kernactiviteit is het maken van herstelplannen en historisch onderzoek naar groen erfgoed op buitenplaatsen, stadsparken, begraafplaatsen, verdedigingswerken, kloostertuinen is de kernactiviteit van de stichting.
Geschiedenis van Zuid-Holland - Zuid-Hollandse landgoederen op film
Filmische verhalen over buitenplaatsen in Zuid-Holland. De verhalen worden verteld door personen die een nauwe band met de locatie hebben. Zij vertellen over het verleden, gebruiken, bijzonderheden. Zeer de moeite waard om de buitenplaatsen op een laagdrempelige manier te leren kennen.
Stinzen Podwalks
De vroege voorjaarsbloeiers zijn bij steeds meer mensen geliefd. Bij stinzen, staten, buitenplaatsen en andere historische monumentale panden worden deze gekoesterd vanwege hun tere verschijning en kleurenpracht. Al aan het einde van de winter bloeien ze door tot ver in mei.
In drie podwalks door stinzenflorakenners hoort u veel meer over deze bijzondere planten en al luisterend geniet u tegelijk van het naderende voorjaar. Deze serie podwalks is een initiatief van de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen.