De weidevogelwerkgroep de Alblasserwaard maakte in 2024 voor het eerst gebruik van scholekster broedplatforms. In januari 2024 hebben wij, naar goed voorbeeld van o.a. een experiment in Noord-Holland, het initiatief genomen om een aantal scholekster broedplatforms uit te zetten in de Alblasserwaard. Het doel is het verkleinen van de bedreiging door met name de grondpredatoren. Het experiment werd uitgevoerd in overleg met- en instemming van de betreffende boerenbedrijven.
Met o.a. ondersteuning van het Collectief Alblasserwaard/Vijfheerenlanden was het mogelijk 35 platforms te maken en uit te zetten.
Op zaterdag 9 maart was er gelegenheid om de platforms en het benodigde grind en schelpen door onze vrijwilligers op te halen bij onze centrale opslag op de Heihoeve in Giessenburg.
Alle 35 platforms zijn uitgezet tussen 9 maart en 13 april.
De 35 platforms werden verspreid geplaatst op plasdras percelen, op graspercelen of in de sloot, de slootkant of op een bestaand hek.
16 deelnemers hebben 13 evaluatieformulieren ingevuld. Dit betekent dat van de 35 platforms van 30 stuks het eindresultaat bekend is.
Wij kenden een vreselijk nat voorjaar in de Alblasserwaard en het duurde lang voordat er resultaat geboekt werd.
Op 18 april was er in Brandwijk, op een platform geplaatst door Cees van den Dool, een legsel met 2 eieren. Op 27 mei in Oud Alblas een legsel met 3 eieren, op een platform geplaatst door Theo Bakker. Beide platforms stonden in de sloot en de legsels zijn uitgekomen. De overige platforms leverden nog geen resultaat op, ook al was in een aantal gevallen aan de mest te zien dat zij wel bezocht zijn. Al met al een klein maar fijn resultaat.
Vanuit de ervaring in andere gebieden in Nederland en digitale gegevens hebben wij geleerd dat de platforms zoveel mogelijk in het gebied geplaatst dienen te worden voordat de scholeksters zelf in het gebied arriveren. Dit zou mogelijk de kans van slagen vergroten. Wij waren dit 1ste jaar wat aan de late kant met plaatsen.
Tijdens onze gebruikelijke seizoen afsluitavond van 24 september hebben wij deze proef met onze vrijwilligers besproken en geëvalueerd. Daar kwamen de volgende aanbevelingen uit:
- Stem de plaatsing van de platforms goed af met de boeren, want sommige platforms zijn helaas omver gemaaid.
- Plaats het platform aan de kopse kant van een perceel, zodat het gespaard blijft voor de sleepslang.
- Plaats, indien mogelijk in overleg met de boeren, de platforms in het najaar (dan is het land gemaaid en zijn de sloten bewerkt) of vroeg in februari. Op deze wijze worden zij onderdeel van het gebied waarin de scholekster gaat nestelen en broeden en wordt de kans op succes vergroot.
Onze vrijwilligers waren enthousiast over hun deelname aan deze proef en kijken vol verwachting uit naar het seizoen 2025. De eerste platforms zijn alweer geplaatst.
Theo Bakker
Coördinator weidevogelwerkgroep de Alblasserwaard