Heeft De Groene Motor een verzekering voor vrijwilligersgroepen?
Nee, je kunt je als groep niet via De Groene Motor verzekeren. Wij verwijzen groepen altijd door naar de vrijwilligersverzekering van de gemeente. Bijna alle gemeenten in Zuid-Holland hebben een vrijwilligersverzekering. Alleen verschilt het per gemeente hoe er aanspraak kan worden gemaakt. Informeer hierover bij het gemeentelijke aanspreekpunt of loket voor vrijwilligerswerk.
Meer weten over wet en regelgeving rondom vrijwilligers? Hier kun je meer lezen over dit onderwerp.
Wanneer moet het werkdagformulier ingevuld worden?
Het werkdagformulier wordt ingevuld als de groep (nog) geen ARBO plan heeft en buiten aan het werk gaat. Als de groep net gestart is of de klus net nieuw zal er geen ARBO plan voorhanden zijn.
Het werkdagformulier
- behandelt kort de risico’s die het gereedschap, de klus en de locatie met zich meebrengen (bijvoorbeeld knotten van wilgen met handzaag, de bomen staan langs de sloot)
- geeft ook handvatten voor het verkleinen van de risico’s
- geeft met de routebeschrijving en taakverdeling ondersteuning aan hulpverleners in geval van calamiteiten
Op het werkdagformulier worden klus, risico’s en voorzorgsmaatregelen ingevuld. Het formulier is voor de eigen administratie en hoeft niet naar De Groene Motor gestuurd te worden.
Is een ARBO plan verplicht?
De keuze is: een ARBO plan opstellen of bij elke klus een werkdagformulier invullen; voorkomen is beter dan genezen. Mocht er een ongeval gebeuren, dan is aantonen dat de groep veilig werkt een vereiste voor de verzekering. De Groene Motor helpt graag bij het opstellen en actualiseren van het ARBO plan.
Wij willen een ARBO plan opstellen. Bij wie kunnen we terecht en hebben jullie een goede onderlegger voor een ARBO plan?
De Groene Motor heeft een onderlegger voor een ARBO plan. Op de website van de VBNE staan de arbocheckbladen voor meer informatie. De VBNE heeft ook een document met bouwstenen en tips gemaakt, om veilig vrijwilligerswerk te organiseren. Bekijk dit document hier. Wil je een voorbeeld van een ARBO plan zien? De Groene Motor heeft een aantal voorbeeldplannen beschikbaar.
Iemand heeft zich bezeerd tijdens de werkzaamheden. Hoe nu verder?
Bij een ongeval met bezoek aan HAP of EHBO dient de arbeidsinspectie geïnformeerd te worden.
Wie is eigenlijk aansprakelijk bij een ongeval?
Vaak is er sprake van een gedeelde verantwoordelijkheid. De specifieke taken en verantwoordelijkheden van de klus moeten bij de terreineigenaar en vrijwilligers bekend zijn en duidelijk afgesproken worden. De zelfstandig werkende vrijwilligers zijn zelf verantwoordelijk voor hun veiligheid tijdens de uitvoering. De terreineigenaar moet weten dat de klus geschikt is voor de groep en of zij niet bloot staan aan onaanvaardbare risico’s. Kijk hier voor meer informatie: aansprakelijkheid bij vrijwilligerswerk.
Zie ook dit handige hulpmiddel: checklist melden ongeval.