De KNNV Natuurlijk Rotterdam onderzocht samen met de stichting Historisch Charlois de geschiedenis van het Karel de Stoutepark. In het park staan veel bomen die veelal meer dan 100 jaar oud zijn. Slechts een paar zijn door de gemeente erkend als monumentaal.
Alle oude bomen zijn verweven met de geschiedenis van hun omgeving. Zij zijn belangrijk voor de cultuur, geschiedenis en het straatbeeld. Oude bomen staan vaak op bijzondere plekken. Stukjes grond die al langere tijd met rust gelaten zijn. Hoe kan het toch, dat in een onbekend stadspark zoveel oude bomen staan, die ook nog eens de tweede wereldoorlog en drie herinrichtingen hebben overleefd. Dat is het verhaal van de bomen in het Karel de Stoutepark.
In de kraam van de stichting Historisch Charlois kunt u terecht voor informatie over o.a. de geschiedenis van het Karel de Stoutepark van 1852 -2024. Tijdens de Bomentour maken wij een rondgang langs de bomen met een verhaal in het Karel de Stoutepark. Wij starten vanaf de kraam van de stichting Historisch Charlois.
Deelname: gratis
Deelnemers: maximaal 15
Tijd: 14.00 - 15.00 uur
Talkshow o.l.v. Joop van der Hor 16:30 – 17:30 uur
De talkshow gaat over het Karel de Stoutepark. Het publiek kan vragen stellen.
Achtergrond informatie:
De geschiedenis van het Karel de Stoutepark
In 1852 kocht Arie Essenbrugge van der Hegge, een rijke chirurgijn, in Oud-Charlois grond voor een grote tuin met buitenverblijf. De familie plantte tot 1905 hier bijzondere bomen, die nu meer dan 120 jaar oud zijn. Voor 1900 waren er veel van dit soort grote tuinen met buitenverblijven in Katendrecht en Charlois. Zij zijn allemaal verdwenen, op één na: het Karel de Stoutepark.
Vanaf 1910 werd dit gebied met zijn bijzondere bomen beheerd door de gemeente Rotterdam. Deze oude bomen hebben veel overleefd: bouwplannen van de gemeente, de tweede wereldoorlog en enkele herinrichtingen.
Kort door de bocht werden deze bomen beschermd door: juffrouw van der Hegge, de Duitsers tijdens WOII en later de gastarbeiders samen met de achtergebleven bewoners van Oud-Charlois. De oude bomen zijn sporen uit het verleden en een blijvende inspiratiebron: Wie het verleden vergeet, verliest de toekomst....
Juffrouw van de Hegge, 1870 – 1958
Ongehuwd zijn was in die tijd een schande. Geen mevrouw, maar juffrouw. Zij was echter geen wegkwijnend, zielig stumpertje. Haar kennis over tuinen, bomen en andere planten was bekend. Dit is een vrouw die in staat geweest zou kunnen zijn om bouwplannen van de gemeente in 'haar tuin' te dwarsbomen. Zij had hiervoor de capaciteiten, veel vrije tijd, geld en voldoende motivatie. Een vrouw met een lage sociale positie strijdbaar in de mannenwereld van die tijd!